Schommel maken

Wie het geluk heeft om een grote, sterke boom in de tuin te hebben staan kan daar met dit stappenplan extra veel plezier aan gaan beleven. Wat is er nu fijner voor kinderen (en volwassenen!) om een schommel in een echte boom te hebben hangen? Deze goedkope en makkelijke manier om er een te maken garandeert meteen plezier!

Wat heb je nodig?
Sterke boom, dikke houten plank, stevig nylon touw, cirkelzaag, boormachine, grote maat boor, schuurblok, waterpas, potlood, schroeven, houtlijm, aansteker.

Bestel nu

Cirkelzaag | Modelnr. F0155165AA
Compact ontwerp voor optimale geleiding en manoeuvreerbaarheid


Bestel nu

Accuboor-schroefmachine | Modelnr. F0152006AB
VariTorque-koppeling met 20 instellingen voor uiterst precies schroeven en volledig vergrendelbare instelling voor boren

Stap 1

Stap 1: Hout zagen

Zaag de houten plank op de gewenste afmeting af. Zaag ook twee kleinere ondersteunende blokjes voor aan de onderzijde van de plank. Deze zorgen voor sterkte en stabiliteit.

Stap 2

Stao 2: Schuren

Schuur alle randen van de blokjes en vooral van het zitvlak. Zorg dat ze vlak en zacht zijn om splinters te voorkomen.

Stap 3

Stap 3: Bevestiging zitvlak

Bevestig de ondersteunende blokjes op de uiteindes van het zitvlak met houtlijm en laat een tijdje drogen. Schroef ze daarna permanent vast met de boor en de schroeven. Verdeel vier schroeven over de hoekpunten en bevestig één schroef in het midden zodat er nog plek is om twee gaten te boren voor het touw.

Stap 4

Stap 4: Gaten boren

Bepaal de plek waar de twee gaten moeten komen. Verdeel deze op zo'n manier dat ze even ver van elkaar en de rand af liggen. Boor daarna de gaten voor het touw.

Stap 5

Stap 5: Verven

Verf de schommel in de kleuren die je wilt. Hier kunnen zelfs stencils voor gebruikt worden om een mooi dessin te creëren. Laat de verf goed drogen voordat de schommel aan de boom wordt geknoopt.

Stap 6

Stap 6: Touw knopen

Knip twee stukken touw af van dezelfde lengte. Vouw ieder stuk touw dubbel zodat het uiteinde een lus vormt en gooi deze over de tak. Trek het andere uiteinde waar de losse uiteindes bij elkaar komen door de lus heen en trek het geheel goed aan. Het touw kan zelfs een tweede maal door de lus worden gehaald om het nog meer te fixeren en wrijving met de boom te voorkomen.

Stap 7

Stap 7: Schommel ophangen

Pak beide uiteindes van het touw vast en leg een knoop ongeveer op de hoogte waar je met je handen vasthoudt tijdens het schommelen. Haal de uiteindes uit elkaar en trek ieder uiteinde door één gat. Maak een knoop onder het zitvlak waarop de schommel blijft hangen. Herhaal dit aan de andere kant en gebruik een waterpas om te zorgen dat de schommel recht hangt.

Stap 8

Stap 8: Afwerking

Knip het touw door onder de knoop maar zorg wel dat je genoeg touw over houdt om eventueel de lengte aan te passen. De schommel kan eenvoudig hoger worden gehangen door nieuwe knopen te maken. Een aansteker kan gebruikt worden om het uiteinde van het touw lichtjes te versmelten en daarmee rafeling tegen te gaan.

Stap 9

Stap 9: Testen

De schommel is nu klaar om te gebruiken! Test hem wel eerst met een volwassene uit, om te zorgen dat het geheel sterk genoeg is.

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts