Boom planten

Een boom in de tuin kan veel voordelen bieden. Dat lekkere stukje schaduw op een warme dag, een mooi uitzicht om naar te staren of als speeltoestel om in te klimmen. Een boom planten hoeft niet moeilijk te zijn, maar vergt wel een goede aanpak. Hier vindt u een stappenplan voor het planten van een boom die uit zal groeien tot een aanwinst voor uw tuin.

Wat heb je nodig?
- Schop
- twee houten palen
- touw
- boombanden

Bestel nu

Tuinzaag (Lynx) | Modelnr. F0150788AA
Continu vermogen, geen accu, geen oplaadtijd

Stap 1

Stap 1: Locatie kiezen

De eerste stap is het uitzoeken van de juiste locatie in uw tuin. Houdt daarbij rekening met de behoeften van de boom. Heeft de boom veel zon nodig of juist schaduw? Functioneert hij het beste in een vochtige of droge grond? Denk ook aan de lange termijn; een boom die metershoog zal groeien is bijvoorbeeld niet handig om recht voor uw huis te plaatsen. Vermijd ook het planten van een boom dichtbij een oprit of pad.

Stap 2

Stap 2: Gat graven

Op de uitgekozen plek moet een gat worden gegraven waarin de boom wordt geplant. Met een schop graaft u een gat dat 70 - 90 cm wijder is dan de omtrek van de wortels en even diep is als de wortels van de boom.

Stap 3

Stap 3: Planten van de boom

Ondersteun bij het verplaatsen van de boom de wortels met beide handen. Bij grote bomen is het noodzaak dit met hulp van een ander te doen. Plaats de boom in het midden van het gat en maak de wortels een beetje los van elkaar met behulp van een mes of schaartje. Snoei hierbij de wortels niet te heftig, maar zorg dat ze zich goed in het gat verspreiden.

Stap 4

Stap 4: Boom rechtzetten

Om de boom goed recht te planten kan een houten paal als hulpmiddel worden gebruikt. Sla één van de palen recht in de grond naast de boom (zorg dat je de wortels niet beschadigd) en knoop de boom met een touw hier aan vast. Van een afstandje kan bekeken worden of de boom recht staat en zonodig worden aangepast.

Stap 5

Stap 5: Gat vullen

Wanneer de boom helemaal recht staat kan het gat met zand gevuld worden. Gebruik hiervoor het zand dat uit het gat komt en juist geen compost of verrijkte tuinaarde. Het laatste ontmoedigt de wortels van de boom om verder te groeien in de omliggende grond. Vul het gat geleidelijk met aarde en stamp ondertussen de grond aan.

Stap 6

Stap 6: verankeren

De twee houten palen kunnen gebruikt worden om te zorgen dat de boom recht blijft staan totdat de wortels genoeg gegroeid zijn om het gewicht van de boom aan te kunnen. Plaats de houten palen ongeveer 20 - 30 cm aan beide kanten van de boom af en houd rekening met de windrichting. Bij zware bomen vergroot je de afstand. Sla de palen goed de grond in en stamp zonodig de omliggende grond goed aan. Bind daarna de stam met boombanden aan de palen vast.

Stap 7

Stap 7: Verzorging

Geef de boom genoeg water, voornamelijk in de warme zomermaanden, tot de boom zich geheel gevestigd heeft in het nieuwe landschap. Gebruik eventueel bodembedekking (zoals houtsnippers) op het oppervlak om de bodemtemperatuur beter te reguleren, uitdroging tegen te gaan en onkruid te weren.

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts