Patio aanleggen

Wil je een fijne plek in je tuin voor een plantentafeltje, een fontein of zithoek? Deze patio is eenvoudig en snel aan te leggen!

Wat heb je nodig?
spade, hark, waterpas, stamper, tuinslang, rubberen hamer, bezem, 2 houten balken (2100 x 44 x 69mm), 2 kleine houten paaltjes met spitse punt, touw, gips, 12 zakken zand (45 kg), ronde leisteen, +/- 150 (gebruikte) bakstenen

Bestel nu

Haakse slijper | Modelnr. F0159176AA
Slanke metalen drijfwerkkop voor grotere toegankelijkheid

patio stap 1

Stap 1: Bodem voorbereiden

Kies de plek waar de patio komt, spit de bodem om en hark het glad. Leg de twee houten balken 210 cm uit elkaar zodat je ze als richtlijnen kunt gebruiken. Plaats één paaltje in het middelpunt van de patio en verbind het met touw aan het tweede paaltje. Zorg dat het touw (en dus de afstand tussen de paaltjes) 65 cm lang is. Teken met het tweede paaltje de omtrek van de patio in het zand door in een cirkel om het middelpunt heen te lopen terwijl je het touw strak houdt. Markeer deze cirkel met gips en verwijder daarna de paaltjes en balken. Controleer met de waterpas of de grond vlak is.

patio stap 2

Stap 2: Zand aanbrengen

Giet 6 zakken zand gelijkmatig over de bodem leeg tot ongeveer 10 cm voorbij de gipsen markering. Effen het geheel met een houten balk en stamp het gelijkmatig aan met een stamper om het stevig te maken. Spuit met de tuinslang een lichte nevel over het geheel en stamp daarna opnieuw aan tot de laag 5 cm dik is.

patio stap 3

Stap 3: Stenen plaatsen

Plaats de ronde leisteen in het midden op het zand. Leg de stenen eromheen in het gewenste patroon. Werk vanuit het midden en laat de stenen nauw aansluiten. Tik ze vast op hun plaats met de rubberen hamer.

patio stap 4

Stap 4: Voegen

Strooi 3 zakken zand gelijkmatig over het oppervlak van de bestrating, laat het zand zo nodig drogen en veeg het daarna in de voegen tussen de stenen. Benevel met de tuinslang en blijf zand toevoegen totdat de voegen dicht zitten.

patio stap 5

Stap 5: Afronding

Strooi het overgebleven zand om de omtrek van de patio heen, maak het een beetje vochtig en druk het tegen de stenen aan met je handen of de achterkant van een troffel.

patio stap 6

Stap 6: Optioneel

Je patio is nu eigenlijk klaar! Om de rand van de patio te verstevigen kan je er gras omheen leggen of er laagblijvende bodembedekkers omheen planten.

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts