Tuinmeubelen schilderen doe je zo

Hout is sinds jaar en dag een geliefd materiaal voor tuinmeubelen. Ze geven je tuin een natuurlijke twist en zijn bovendien heel makkelijk in je eigen stijl om te toveren. Door ze te schilderen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wat heb je nodig?
- ammoniak
- thinner
- schuurmachine / schuurpapier
- houtverf / beits / lak
- terpentine

Iedere tuin is weer anders. Het kan dus heel goed dat je houten tuinmeubelen net wat beter uitkomen met een andere kleur. In dit artikel behandelen we stapsgewijs hoe je je tuinmeubelen een andere uitstraling geeft.

Schoonmaken en schuren

Maak voordat je begint met schilderen de tuinmeubelen goed schoon en ontvet ze. Voor zachte houtsoorten kun je hiervoor water en ammonia gebruiken. Gebruik voor harde houtsoorten een speciale thinner. Schuur de meubelen vervolgens glad in de richting van de houtnerf voor het mooiste resultaat.

Verven of beitsen

Zijn de tuinmeubelen helemaal schoon en gladgeschuurd? Dan kan het schilderen beginnen. Hiervoor kun je kiezen tussen beits of verf. In tegenstelling tot verf is beits vochtregulerend en weersbestendig. Daarnaast trekt beits dieper in het hout voor optimale bescherming. Bovendien heb je de keuze uit transparante beits, waarmee de houtstructuur zichtbaar blijft, en verschillende kleuren dekkende beits, die dezelfde look opleveren als verf. Beitsen geniet dus de voorkeur boven verven.
Breng eerst een laag verdunde beits aan, bestaande uit drie delen beits en een deel terpentine. Op die manier trekt de beits dieper in het hout. Laat de meubelen 24 uur drogen, schuur ze licht op en breng een tweede, onverdunde laag aan. Breng op onbehandelde tuinmeubelen ook een derde laag beits aan. Beits trekt snel in dus ga snel te werk om kleurverschil te voorkomen.

Kijk hier voor nog meer tuinmeubelinspiratie.

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts