Tomaten kweken

Zelf Tomaten Kweken

Heeft u een moestuin op het terras of in de tuin? Dan horen tomatenplanten daar natuurlijk in thuis! De lekkerste tomaten kweekt u namelijk zelf en het is helemaal niet moeilijk. Onderstaand stappenplan is een eenvoudige weg naar uw zelf gekweekte tomaten.

Wat heb je nodig?
tomatenplanten, een troffel, een schep, gecomposteerde mest

Bestel nu

Hogedrukreiniger | Modelnr. F0150760AA
Grotere mobiliteit door groot werkbereik van 11 meter (5 m kabel, 5 m slang en lans)

Stap 1

Plant kiezen

Er zijn verschillende soorten tomatenplanten en vaak heeft een tuincentrum een uitgebreid assortiment. Kies daarom de plant die bij u past; bij uw smaak en uw ervaring. Van vleestomaat tot cherrytomaat, en planten speciaal voor beginners; bij een tuincentrum kunnen ze u er in adviseren.

Stap 2

Plek bepalen

Aangeraden wordt om eind maart te beginnen met planten. Zoek hiervoor een zonnige plek in uw tuin, de planten moeten minstens 7 uur per dag volledig in de zon staan. Voor een optimale smaak van de tomaten hebben de planten namelijk veel warme zonneschijn nodig.

Stap 3

Aarde voorbereiden

Voordat u gaat planten kunt u het beste de aarde voorbereiden met gecomposteerde mest. Meng dit met de bovenste 8 cm van de aarde zodat er een goed klimaat ontstaat voor de planten om in te groeien.

Stap 4

Tomaten planten

Zorg er voor dat u de tomatenplanten diep in de grond plant, niet alleen de wortels maar ook een groot deel van de stam. U kunt het beste ongeveer 50 - 75 procent van de plant begraven aangezien vanuit de stam van de plant nieuwe wortels zullen gaan groeien waardoor de plant stevig in de grond zal blijven staan.

Stap 5

Tussenruimte

Zorg ervoor dat de planten 45 tot 90 cm uit elkaar worden geplaatst om ze ruimte te geven om genoeg te kunnen groeien. Na het planten geeft u iedere plant binnen 10 minuten een schok door de plant ongeveer 4 liter lauwwarm water te geven.

Stap 6

Verzorging

Na het verplanten is het belangrijk om de eerste anderhalve week elke plant iedere dag ongeveer 500 ml lauwwarm water te geven.

Stap 7

Laag stro

Na twee weken is het verstandig om de grond rondom de tomatenplanten te bedekken met een laag stro of gedroogd gras. Dit helpt om onkruid tegen te gaan en voorkomt dat de grond uitdroogt. Maak met een laag stro van ongeveer 3 cm dik een cirkel van ongeveer 30 cm rondom de stam van de plant.

Stap 8

Plukken

Na ongeveer 1,5 - 3 maanden zullen de eerste tomaten verschijnen. Ze zullen in het begin klein en groen zijn; wacht met plukken tot de tomaat groot genoeg is en een diepe, felle kleur heeft. Ook kunt u aan de tomaat voelen of die rijp is door er zachtjes in te knijpen; een beetje zachte tomaat is klaar om geplukt te worden!

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts