Vogelhuisje maken

Een simpel detail in de tuin en gemakkelijk om te maken; een houten vogelhuisje om aan een boom of muur te hangen. Het zorgt voor extra sfeer en helpt de natuur een handje. Je biedt een thuis voor vogels die op hun beurt je tuin een handje helpen door het opeten van schadelijke insecten.

Wat heb je nodig?
(ceder)houten plank, houtlijm, schroeven, boor/schroefmachine, klein boortje, goter boortje, cirkelzaag

Bestel nu

Cirkelzaag | Modelnr. F0155165AA
Compact ontwerp voor optimale geleiding en manoeuvreerbaarheid


Bestel nu

Accuboor-schroefmachine | Modelnr. F0152006AB
VariTorque-koppeling met 20 instellingen voor uiterst precies schroeven en volledig vergrendelbare instelling voor boren

Stap 1

Stap 1: Hout zagen

Voor het bouwen van een vogelhuisje is een cederhouten plank van 15 cm breed en 1.3 cm dik een goede keuze. Zaag daarvan de volgende stukken:
2 keer 15x15cm (boven en onderkant)
2 keer 15x12cm (zijkanten)
1 keer 15x12,5 cm (voorkant)
1 keer 15x21,5cm (achterkant)

Stap 2

Stap 2: Constructie

Bevestig de voorkant aan de zijkanten. Boor eerst gaten voor, lijm dan de kanten op elkaar en schroef de schroeven er in.

Stap 3

Stap 3: Onder en bovenkant

Bevestig nu de onder- en bovenkant aan het geheel. Dit doe je op dezelfde manier met lijm en schroeven. Zorg ervoor dat alles goed uitgelijnd is zodat de achterkant er nog goed tegen aan past.

Stap 4

Stap 4: Achterkant

Nu is het tijd om de achterkant te bevestigen. De achterkant is een stuk groter om plek te bieden voor een gat om het vogelhuisje aan een boom te hangen en alles een mooie verhouding te geven. Ook de achterkant lijm je en schroef je daarna vast.

Stap 5

Stap 5: Gat boren

Boor nu een gat in het plankje aan de achterkant om het geheel op te kunnen hangen. Dit gat hoeft niet heel groot te zijn, maar moet groet genoeg zijn om het vogelhuisje gemakkelijk over een dikke spijker te hangen.

Stap 6

Stap 6: Voordeur boren

Boor nu met het grotere boortje een gat in het plankje aan de voorkant. Dit gat dient als 'voordeur' voor de toekomstige bewoners dus moet groot genoeg zijn om een vogeltje door te laten maar klein genoeg zijn om binnen beschutting te hebben.

Stap 7

Stap 7: Ophangen

Wanneer de lijm droog is en de gaten geboord zijn is het vogelhuisje klaar om opgehangen te worden. Hang het in een grote boom voor een mooi effect en wacht geduldig tot een vogel z'n nieuwe huisje ontdekt!

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts