Latwerk voor klimplanten

Klimplanten kunnen tegen muren omhoog groeien, maar een open structuur van hout geeft meer stevigheid en een netter aanzicht. Een latwerk dat je rechtstreeks aan een buitenmuur kan bevestigen is een eenvoudige uitkomst waarbij je de houtsoort kunt aanpassen aan je tuin. Met onderstaand stappenplan creëer je eenvoudig een latwerk met een eigen look.

Wat heb je nodig?
dunne latten, dikkere latten, spijkers, pneumatisch spijkerapparaat, blokhaak, boor- en schroefmachine, schroeven, pluggen, koperen buisjes (6 cm lang), houtlijm, lak of beits

Bestel nu

Accuboor-schroefmachine | Modelnr. F0152006AB
VariTorque-koppeling met 20 instellingen voor uiterst precies schroeven en volledig vergrendelbare instelling voor boren

Stap 1

Stap 1: Maat bepalen

In bijgevoegde afbeelding zie je een diagram voor het maken van een latwerk. Je gaat te werk door eerst een frame te maken, het rooster daarop te bevestigen en daarna nogmaals een frame aan de andere kant te maken. Het eerste wat er besloten moet worden is de lengte, breedte en dichtheid van het grid. Dit is afhankelijk van je eigen wensen en kan dus precies passend worden gemaakt voor je tuin.

Stap 2

Stap 2: Frames maken

Gebruik voor het bouwen van de frames de dikkere latten. De breedte van deze latten kan nog aangepast worden door er in de lengte een stuk af te zagen. De latten zaag je daarna precies op maat zoals je bepaald hebt in de vorige stap. Voor bevestiging in de hoekpunten is het aan te raden om gaten voor te boren, waarna je het geheel met schroeven vast maakt. Gebruik een blokhaak om rechte hoeken te creëren. Op deze manier maak je allebei de frames.

Stap 3

Stap 3: Rooster maken

Voor het maken van het rooster gebruik je de dunnere latten. Zaag 5 verticale latten en 8 horizontale latten op maat van het frame (meer kan ook, hiermee kan je de dichtheid van het grid bepalen). Leg de verticale latten op een plat oppervlak en zorg dat de ruimtes er tussen overal gelijk zijn. De horizontale latten komen hier bovenop te liggen, verspreid deze in gelijke mate over het geheel. Op ieder punt waar de latten elkaar kruisen bevestig je ze aan elkaar door een klein beetje houtlijm te gebruiken en ze daarna vast te spijkeren. Dit gaat het snelst met een pneumatisch spijkerapparaat.

Stap 4

Stap 4: Geheel bevestigen

Leg het rooster nu op een frame en leg het tweede frame op het rooster. Zorg ervoor dat de ronden zoveel mogelijk gelijk lopen, enige speling hierin is niet te voorkomen. Gebruik opnieuw het spijkerapparaat om op iedere kruising het bovenste frame aan het rooster te bevestigen. Wanneer het bovenste frame helemaal vast zit draai je het geheel om en en bevestig je het andere frame aan het geheel.

Stap 5

Stap 5: Bovenrand maken

Een bredere lat aan de bovenkant bevestigen zorgt voor een nette afwerking, maar is optioneel. Het kost niet veel extra tijd en moeite, dus het ligt helemaal aan je eigen smaak. Zaag hiervoor een plank op dezelfde maat als het frame, maar gebruik een dikkere plank zodat hij kan overhellen aan de voor- en achterkant. Opnieuw maak je deze vast aan het geheel met het spijkerapparaat.

Stap 6

Stap 6: Hout behandelen

Wanneer het geheel in elkaar zit en de lijm is gedroogd is het belangrijk om het hout te behandelen om het langdurig bestand te maken voor invloeden van buiten. Behandel het hout daarom met een lak of beits die voor buiten geschikt is en past bij de rest van je tuin.

Stap 7

Stap 7: Ophangen

Afhankelijk van de grootte van het latwerk bepaal je op hoeveel punten het wordt opgehangen. Bij het ophangen gebruik je lange schroeven en de koperen buisjes om een afstand te creëren tussen de muur en het latwerk. Boor eerst de gaten in het latwerk, daarna in de muur en gebruik pluggen om het geheel stevig in de muur te kunnen bevestigen.

Stap 8

Stap 8: Planten

Je latwerk voor klimplanten is nu af en klaar om gebruikt te worden. Let bij het kiezen van de planten die je er tegen aan plant op de hoeveelheid schaduw en zon en de groeisnelheid van de plant.

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts