Houten terras

Een houten terras bouwen in je tuin geeft het nét dat beetje extra. Een makkelijk te onderhouden zitplek, speelplek voor kinderen en een natuurlijke uitstraling. Vorm en materiaal is natuurlijk aan te passen aan je tuin en met onderstaand stappenplan voor iedereen te doen!

Wat heb je nodig?
rolmaat, houten pinnen, touw, spade, onkruid werend doek, grind, balken, terrasplanken, zaag, hout beschermingsmiddel, boor, verzonken schroeven, schroefmachine, waterpas

Bestel nu

Accuboor-schroefmachine | Modelnr. F0152006AB
VariTorque-koppeling met 20 instellingen voor uiterst precies schroeven en volledig vergrendelbare instelling voor boren

Stap 1

Stap 1: Plek bepalen

Bepaal eerst de plek waar je het houten terras wilt aanleggen in je tuin. Bevestig daarna de houten pennen op de hoekpunten in de grond en span er touw tussen. Spit het gras of de aarde om en zorg dat de ondergrond mooi vlak wordt. Leg het onkruid werend doek op de grond en strooi daar het grind over. Zorg voor een egaal geheel.

Stap 2

Stap 2: Frame maken

Maak een frame op de juiste maat met stevige balken en leg daar dezelfde balken in als structuur waar de planken op komen te liggen. Deze balken mogen ongeveer 40 cm uit elkaar liggen. Zaag alles op de juiste maat en plaats het geheel op de plek in de tuin waar het terras gaat komen.

Stap 3

Stap 3: Frame vastmaken

Het geheel kan nu aan elkaar bevestigd worden. Bevestig de balken op ieder punt aan elkaar met drie schroeven. Doe dit met verzonken schroeven van 70 mm lang en boor eerst de gaten voor. Gebruik een waterpas om constant te controleren of de balken recht liggen.

Stap 4

Stap 4: Planken leggen

Nu de basis structuur klaar is kunnen de terras planken erop bevestigd worden. Deze komen loodrecht op de onderste balken te liggen. Zaag de planken steeds op de gewenste lengte en start met de eerste plank bij een hoekpunt aan de voorkant van het terras. Gebruik twee 50mm verzonken schroeven in voorgeboorde gaatjes om iedere plank op iedere balk vast te maken. Laat een ruimte van 3-5 mm tussen iedere plank en vul zo het gehele terras.

Stap 5

Stap 5: Afwerking

Nu het gehele terras gelegd is kan je nog wat extra terras planken gebruiken om de zijkanten af te werken, maar je kan het ook zo laten en de het zaagoppervlak van de terrasplanken behandelen met beschermingsmiddel om rotten tegen te gaan. Je terras is nu klaar om gebruikt te worden!

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts