Boom snoeien

zelf boom snoeien

Een boom snoeien of een enkele boomtak afzagen moet zorgvuldig en op de juiste worden gedaan. Het onjuist afzagen van een tak kan bijvoorbeeld een groot stuk bast meetrekken en leiden tot het verwonden van de boom. Onderstaand stappenplan legt uit hoe je het afzagen van een grote tak het beste kan aanpakken, zodat de boom gezond en behouden blijft.

Wat heb je nodig?
Zaag, ladder (optioneel), handschoenen, veiligheidsbril

Bestel nu

Tuinzaag (Lynx) | Modelnr. F0150788AA
Continu vermogen, geen accu, geen oplaadtijd

Stap 1

Stap 1: Plek bepalen

Bepaal eerst welke tak(ken) je af wilt zagen en waar je ze afzaagt. Soms gebeurt het om esthetische redenen omdat ze ergens overheen hangen of ergens heen groeien waar ze niet horen te groeien. Soms móet een tak wel afgezaagd worden omdat hij beschadigd is.

Stap 2

Stap 2: Zaagplan

Aan de hand van het geïllustreerde zaagschema hier naast ga je vervolgens te werk. Maak de eerste zaagsnede op plek A. Zaag de tak echter niet meer dan voor de helft door.

Stap 3

Stap 3: Tweede zaagsnede

Zaag nu de tak in op plek B, iets verder naar de top toe. Doe dit langzaam aan en laat het toe dat de tak op een gegeven moment afbreekt onder z'n eigen gewicht en naar beneden valt.

Stap 4

Stap 4: Reststuk afzagen

Het overgebleven stompje kan daarna afgezaagd worden door van plek E naar F toe te zagen. Om te voorkomen dat de bast scheurt maak je eerst een kleine zaagsnede op plek F. Let er wel op dat er nog een kleine stomp blijft zitten en je dus niet in de stam zaagt, dit kan de boom ernstig verwonden.

Stap 5

Stap 5: Wond helen

Zorg dat het vlak dat ontstaat door het afzagen van de tak altijd schuin naar beneden gericht is waardoor bij regen het water er af loopt en niet op de wond blijft liggen. Het is het beste om de wond natuurlijk te laten drogen en niet af te dichten met verf of iets dergelijks, dit kan namelijk de boom beschadigen.

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts