Bloemperk aanleggen

Kan je tuin wel wat kleur gebruiken en wil je je tuin wat fleuriger maken? Een bloemperk om de stam van een boom heen is een oplossing die weinig moeite kost en snel resultaat biedt. Met onderstaand stappenplan creëer je eenvoudig een bloemperk dat is afgescheiden van het omliggende gras.

Wat heb je nodig?
Schop, schoffel, afboording, compost, houtsnippers, stenen

Bestel nu

Hakselaar | Modelnr. F0150770AA
Omkeerbare messen van gehard staal

Stap 1

Stap 1: Bodem voorbereiden

Bepaal hoe groot je het bloemperk om de stam heen wilt maken. Ongeveer 60 cm diameter is prima, maar het ligt natuurlijk aan je eigen wensen. Binnen deze cirkel spit je al het gras om. Deze laag gras kan eventueel naar een ander deel van je tuin worden verplaatst. Schoffel daarna alle aarde om.

Stap 2

Stap 2: Afboorden

Met een afboording van rubber of metaal kan nu de cirkel omgespitte grond worden afgescheiden van het gras er omheen. Stop een uiteinde in de grond tegen het gras aan en volg zo de gras rand om de hele cirkel heen.

Stap 3

Stap 3: Compost aanbrengen

Binnen de afgebakende cirkel breng je een laag compost aan. Maak een goede laag van 7 cm dik zodat de wortels van de bloemen ruimte hebben om zich in de grond vast te groeien.

Stap 4

Stap 4: Houtsnippers aanbrengen

Wanneer de laag compost egaal is aangebracht is het tijd om een laag met houtsnippers aan te brengen. Verdeel deze gelijk over het oppervlak zodat het de compost geheel bedekt. Het lijkt misschien eenvoudiger om de laag houtsnippers pas aan te brengen na het planten van de bloemen, maar ervaring leert dat het planten door de laag compost en houtsnippers heen veel efficiënter en makkelijker is.

Stap 5

Stap 5: Bloemen planten

Nu alles voorbereid is kan het planten beginnen! Kies de bloemen op kleur en bloeiperiode zodat ze goed in je tuin passen en vergeet daarbij niet te letten op de bodem condities en hoeveelheid zonlicht. Voor hulp hierbij kan je natuurlijk altijd terecht bij een lokaal tuincentrum.

Stap 6

Stap 6: Stenen afbakening

Eventueel kan het bloemperk aan de rand opgevuld worden met stenen voor een duidelijke afbakening. Dit is vooral voor de sier en niet per se nodig omdat de afboording al z'n werk doet. Kies daarom stenen die qua kleur en materiaal goed bij je tuin passen.

Stap 7

Stap 7: Onderhouden

Nu alles klaar is heeft het bloemperk niet veel onderhoud nodig. De afboording zal voorkomen dat het gras binnen het bloemperk gaat groeien. Regelmatig water geven is het enige wat je moet doen om de bloemen te onderhouden!

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts