Leiboom tegen de muur

Een leiboom is een groene manier om een afscheiding te creëren in je tuin, en ook een bakstenen muurtje kan omgetoverd worden tot geleider van een boompje. Een begroeide muur geeft een frisse aanblik aan je tuin en is met deze handleiding maar een paar stappen (en wat geduld) verwijderd!

Wat heb je nodig?
boompje, pluggen, oogbouten, ijzerdraad, spanschroeven, boor(hamer), hamer, schroevendraaier

Bestel nu

Boorhamer | Modelnr. F0151734AA
Krachtige pneumatische hamer voor alle boorwerkzaamheden in beton, in en rondom het huis

Stap 1

Stap 1: Gaten boren

Bepaal de vorm van de toekomstige leiboom op de muur, omdat het geleidende ijzerdraad precies in die vorm aan de muur bevestigd moet worden. Bepaal waar de oogbouten moeten komen waarlangs het ijzerdraad gaat lopen, boor gaten op maat voor de pluggen en zorg daarbij dat ieder gat 6 mm dieper is dan de plug. Bij sommige muren is het makkelijk om in de bakstenen te boren, bij andere is het juist makkelijker om in de voegen te boren. Boor niet te snel en voorkom oververhitting, bij hele sterke oppervlakten is een boorhamer aan te raden.

Stap 2

Stap 2: Pluggen bevestigen

Haal met een stofzuiger of een stukje ijzerdraad al het gruis uit het gat . Sla de pluggen met een hamer voorzichtig in de gaten zodat ze licht verzonken in het muuroppervlak liggen. Wanneer een plug erg gemakkelijk het gat in glijdt en nog een beetje los zit gebruik je een schroevendraaier of dun stukje hout om hem iets verder op z'n plaats te duwen.

Stap 3

Stap 3: Ooghaken vastdraaien

Draai nu de oogbouten vast in de pluggen. Het eerste stuk zal gemakkelijk gaan met de hand, maar gebruik daarna een schroevendraaier als hefboom om meer kracht te kunnen zetten. Door strak aan te draaien zetten de pluggen uit en komen de oogbouten stevig in de muur te zitten.

Stap 4

Stap 4: Ijzerdraad bevestigen

Bevestig nu het ijzerdraad en begin bij de eerste ooghaak. Haal de draad twee keer door de kop en wikkel het einde om de rest van de draad heen. Ga zo van haak naar haak tot je de gewenste vorm bereikt. Probeer het geheel steeds zo straks mogelijk aan te trekken.

Stap 5

Stap 5: Ijzerdraad spannen

Verschillende stukken ijzerdraad kunnen aan elkaar worden gemaakt met behulp van een spanschroef. Deze zorgt er ook voor dat alles goed op spanning staat dus gebruik deze na iedere drie of vier bochten in het patroon. De spanschroeven kunnen in de loop van de tijd ook strakker worden bijgesteld wanneer het draad uitrekt.

Stap 6

Stap 6: Boom geleiden

Laat de boom vrij groeien en zelfstandig het ijzerdraad patroon volgen tijdens het grootste gedeelte van het seizoen. Bij snoeien is nu en dan gewenst om de vorm te behouden en op kritieke punten kunnen nog extra oogbouten worden aangebracht om de takken te geleiden. Afhankelijk van de groeisnelheid van de gekozen boom zul je even geduld moeten hebben, maar met de tijd ontstaat er een mooie leiboom begroeiing.

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts