Muurtje metselen

Wanneer je een deel van je tuin wil afscheiden van de rest, of wanneer je een goede omheining voor om de hele tuin wil, is een afscheiding bestaande uit twee bakstenen muurtjes parallel aan elkaar wellicht een goede optie. Hiermee is het mogelijk om wat groen toe te voegen door er plantenbakken in te hangen aan de bovenkant.

Wat heb je nodig?
Metselspecie, beton, bakstenen, emmer, schop, plastic zeil, baksteen troffel, waterpas, touw, pinnen, kwast.

Bestel nu

Haakse slijper | Modelnr. F0159176AA
Slanke metalen drijfwerkkop voor grotere toegankelijkheid

fundering voor muurtje

Stap 1: Fundering graven

Iedere muur heeft een goede fundering nodig. Graaf voor een enkele bakstenen muurtje een greppel van 30 cm breed en diep in de lengte van de muur. Wanneer de grond heel zacht of instabiel is graaf je het gat iets dieper.

Stap 2

Stap 2: Fundering storten

Maak het beton klaar volgens de gebruiksaanwijzing en stort dit in de greppel. Stamp op de grond om luchtbellen omhoog te laten komen. Gebruik het plastic zeil om het geheel af te dekken en laat het zo drie tot vier dagen staan totdat het beton helemaal is uitgehard.

Stap 3

Stap 3: Eerste steen

Maak de metselspecie aan volgens de gebruiksaanwijzing. Breng een laag van 10mm aan in het midden van de fundering met een troffel. Smeer daarna een laag specie op de eerste steen en bevestig deze op de fundering. Gebruik de pinnen en trek het touw recht langs de eerste baksteen. Het touw kan als richtlijn gebruikt worden bij het metselen van de eerste laag stenen. Controleer regelmatig met de waterpas of alles recht is.

Stap 4

Stap 4: Metselen

De meest simpele manier om de stenen te rangschikken bij een enkele bakstenen muur is een halfsteensverband. Op deze manier wordt iedere verticale voeg gefixeerd door de boven- en onderliggende stenen en gebruik je halve bakstenen om de gaten aan het uiteinde op te vullen. Metsel laag voor laag de bakstenen op elkaar en gebruik de achterkant van de troffel om ze op hun plek te duwen. Blijf er op letten dat de rijen stenen waterpas liggen.

Stap 5

Stap 5: Afwerking

De bovenste rij stenen kan netjes worden afgewerkt met speciale muurkappen. Ook is het mogelijk om dezelfde stenen in verticale richting te leggen en juist alleen maar halve stenen te gebruiken. De voegen kunnen netjes afgewerkt worden door er met een houten pin overheen te strijken. Gebruik daarna een stevige kwast om de resten metselspecie van de stenen af te krijgen. Dek daarna de muur af met plastic zeil om te beschermen tegen regen en vorst terwijl de specie uithardt.

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts