Driepoot buiten krukje

Je kent ze wel, die handige inklapbare driepoot krukjes voor op de camping. Handig, maar niet zo mooi dat je ze ook permanent in je tuin gebruikt. Met dit stappenplan maak je eenvoudig je eigen krukje, in de materialen en kleuren die je zelf wilt!

Wat heb je nodig?
3 houten ronde paaltjes, bout, oogbout, dopmoeren, sluitringen (twee maten), houtschroeven, leer of ander stevig materiaal, schuurapparaat, boormachine, schroevendraaier, dopsleutel, mes.

Bestel nu

Accuboor-schroefmachine | Modelnr. F0152006AB
VariTorque-koppeling met 20 instellingen voor uiterst precies schroeven en volledig vergrendelbare instelling voor boren

Stap 1

Stap 1: Poten voorbereiden

Zaag de houten paaltjes allemaal gelijk af op ongeveer 60 cm, dit worden de poten. Boor een gat door alle drie de poten op ongeveer 25 cm vanaf de bovenkant van de poot en boor een klein gaatje in ieder bovenvlak. Schuur de poten daarna glad en rond de onderkant een beetje af zonder dat ze van hoogte gaan verschillen. Behandel het hout eventueel met een was, olie of lak.

Stap 2

Stap 2: Zitvlak voorbereiden

Snijd het zitvlak uit het gekozen materiaal. Dik kan leer zijn, maar ook een ander stevig materiaal als dik canvas. Zorg dat het sterk genoeg is want er komt veel druk op te staan. Snijd een driehoek met lengtes van 35 cm uit het materiaal en rond de punten af. Eventueel kan je er een lipje aan laten voor een draagriem. Maak in iedere hoekpunt een gaat voor de schroef die er later doorheen komt.

Stap 3

Stap 3: Bevestiging poten

Bevestig twee poten aan elkaar met een bout en dopmoer en twee sluitringen aan weerszijden. Rijg een oogbout aan de gewone bout zodat deze tussen de twee poten in zit. Zorg dat de poten dicht tegen elkaar aanzitten maar wel nog wat speling hebben, zo nodig zaag je een stukje van de bout af.

Stap 4

Stap 4: Derde poot toevoegen

Haal de oogbout nu door het gat in de derde poot heen en bevestig deze op dezelfde manier, met een sluitring en dopmoer. Draai beide dopmoeren stevig aan met een dopsleutel.

Stap 5

Stap 5: Zitvlak bevestigen

Nu de basis klaar is kan het zitvlak er op worden bevestigd. Gebruik hiervoor de grotere sluitringen en houtschroeven. Zorg dat de houtschroeven groot genoeg zijn om niet door het gat van de sluitring te kunnen en schroef het zitvlak op ieder hoekpunt vast.

Stap 6

Stap 6: Testen

Wanneer je de eerste keer gaat zitten kan het zijn dat de bouten iets doorbuigen. Dit is niet erg want ze zullen doorbuigen tot hun definitieve stand en die altijd aanhouden. Je krukje is nu klaar om te gebruiken!

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts