Moestuin maken

Behoefte aan een plekje om je eigen groente, fruit en kruiden te verbouwen? Dit is dé handleiding om een verhoogde moestuin te creëren voor in de tuin of op je balkon.

Wat heb je nodig?
Schop, Touw of meetlint, Boormachine, Hamer, Metalen Hoekprofielen, Schroeven, Houten pennen, Stokken

Bestel nu

Accuboor-schroefmachine | Modelnr. F0152006AB
VariTorque-koppeling met 20 instellingen voor uiterst precies schroeven en volledig vergrendelbare instelling voor boren

moestuin stap 1

Stap 1: Bepaal de plek

Wanneer de moestuin in een tuin komt te staan, kies dan een plek waar nog geen planten groeien en zorg ervoor dat de bodem vrij van onkruid is. Wanneer de moestuin op een balkon komt te staan, is de plek niet van belang. Het is dan wel noodzakelijk een houten bodem toe te voegen waar een paar afvoer gaatjes in geboord zijn. Zorg ervoor dat je voor de gehele box hout gebruikt dat geschikt is voor buitengebruik.

moestuin stap 2

Stap 2: Bak uitzetten

Leg de planken op de grond waar de bak moet komen en bepaal of de bak niet scheef gaat trekken door de diagonalen te meten met een touwtje of meetlint. Markeer de hoeken daarna met stokken en haal de houten planken weg. Verbind nu de stokken met touw aan elkaar om de maat en plek van de bak aan te geven.

moestuin stap 3

Stap 3: Bodem voorbereiden

(sla deze stap over bij een moestuin op het balkon)
Maak met een schop insneden in het gras (of ander soort bodem) die evenwijdig zijn aan de gespannen touwtjes. De beste plek is op ongeveer 10 cm van het touwtje af, aan de buitenzijde van de bak. Hiermee creëer je een grotere rechthoek om de afmetingen van de bak heen. Steek de schop daarna onder het gras door om plakken van 5 cm dik te creëren die je optilt en omdraait. Verdeel deze stukken in gelijke mate over de bodem.

moestuin stap 4

Stap 4: Bak maken

Leg de planken op hun kant naast het omgespitte stuk grond zodat ze een rechthoek vormen. Verbind de planken in de hoeken aan elkaar met een hoekprofiel en schroeven. Zorg dat de bak op de goede plek ligt binnen de omgespitte rechthoek.

moestuin stap 5

Stap 5: Composten

Strooi compost in de bak en stamp het geheel aan. Wanneer de compost helemaal droog is, voeg dan wat water toe om het een vochtig geheel te maken. In het midden van de bak mag de grond iets hoger zijn dan aan de randen.

moestuin stap 6

Stap 6: Bevestiging bak

Om de bak op z'n plek te houden kunnen houten pennen worden gebruikt. Deze hamer je langs alle zijdes van de bak af de grond in, zodat ze de hele bak omringen. De rand omgespitte aarde om de bak heen maakt het maaien van de rest van het gras gemakkelijker, en biedt tevens plek om boomschors of ander decoratiemateriaal in te strooien.

moestuin stap 7

Stap 7: Plant je moestuin

Bedenk voordat je gaat planten wat voor tuinman je bent en hoeveel onderhoud je wilt verrichten. Kies planten die daarbij aansluiten. Door een gezonde omgeving voor je planten te creëren, heb je minder tot geen (chemische) bestrijdingsmiddelen nodig. Zaai je planten op het juiste moment zodat ze onder geschikte omstandigheden groeien en probeer de verschillende gewassen ieder jaar een andere plek te geven. Hierdoor raakt de grond niet uitgeput en behoud je bepaalde voedingsstoffen.

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts