Houten schutting

Een houten schutting of hek kan een echte toevoeging voor je huis zijn. Het creëert privacy en vormt een omheining voor je tuin waar planten tegen aan kunnen groeien. Met dit stappenplan is het gemakkelijk om er zelf een te maken, en kan je ook meteen de mate van dichtheid zelf bepalen.

Wat heb je nodig?
houten palen, houten latten, grondboormachine, cement, touw, waterpas, hamer, spijkers, waterbestendige houtlak

Bestel nu

Decoupeerzaag | Modelnr. F0154181AA
Compact en licht ontwerp voor ultiem gebruiksgemak

Stap 1

Stap 1: Bepaal de plek

Bepaal de plek waar het hek komt en teken een omlijning in de grond. Zorg ervoor dat het gebied je eigen grond is (en niet die van de buren), en houd rekening met de regels van de gemeente.

Stap 2

Stap 2: Hoogte bepalen

Bepaal de hoogte van het hek naar gelang je eigen wensen en het doel van de schutting. Tot twee meter hoog is het in het achtererf normaal gesproken vergunning vrij, vóór het huis is de maximale hoogte vaak een meter.

Stap 3

Stap 3: Hoekpunten

Allereerst moeten er palen in de hoekpunten worden bevestigd. Gebruik een grondboor om een gat van ongeveer 75 cm diep te boren. Dit moet diep genoeg zijn om de hekstructuur te ondersteunen. Zet de palen in de gaten en vul het gat op met cement of stevige aarde. Voordat je het geheel aandrukt controleer je of de palen loodrecht staan.

Stap 4

Stap 4: Richtlijn

Sla met een hamer een spijker in het midden van de bovenkant van ieder paaltje. Met touw span je een lijn langs de spijkers waardoor alle paaltjes met elkaar verbonden zijn. Deze lijn dient als richtlijn voor de hoogte van de paaltjes en helpt om alle volgende paaltjes in een rechte lijn te plaatsen.

Stap 5

Stap 5: Paaltjes verdelen

Leg nu alle paaltjes neer op gewenste afstand van elkaar. Een ruimte van 2,5 m tussen twee paaltjes is een goede afstand om te hanteren. Graaf daarna een gat op iedere plek waar een paaltje moet komen.

Stap 6

Stap 6: Paaltjes plaatsen

Plaats de paaltjes in de gaten, net zo diep tot ze aan de bovenkant allemaal het gespannen touw raken en dus op één hoogte staan. Blijf controleren of ze loodrecht staan, vul ze meteen op met zand en stamp goed aan.

Stap 7

Stap 7: Horizontale planken

Lange planken kunnen nu horizontaal aan de paaltjes worden gespijkerd. Het aantal planken is afhankelijk van de hoogte van het hek, maar bij een middelhoog hek zijn drie planken genoeg. Spijker deze aan de bovenkant, onderkant en het midden van ieder staand paaltje.

Stap 8

Stap 8: Verticale planken

Nu de basisstructuur staat kunnen er naar wens verticale planken tegenaan gespijkerd worden. De dichtheid hiervan bepaalt de mate van privacy en is dus afhankelijk van de functie van het hek. Ook deze planken bevestig je op ieder punt waar ze de horizontale planken kruisen.

Stap 9

Stap 9: Hout behandeling

Nu het hek klaar is en staat, is een goede afwerking van uiterste belang. Hiervoor gebruik je een goede kwaliteit waterbestendige beits of lak. Wil je het hek een kleurtje geven? Kies dan voor een verf of oliebasis.

images/logo_sml.png Zelf tuinieren.nl is sponsored by Skiltuinieren.nl
Concept, content en design by Cognito Concepts